Rio 2016 – Terugblik op de 11 Belgische medailles
België trok naar Rio met als doel 8 medailles te halen. Het werden er 3 méér. Een schitterende beloning voor het harde werk van de atleten.
De Carioca-campagne van de Belgische paralympische delegatie zal ongetwijfeld geschiedenis schrijven. Ze sluit af met niet minder dan 5 gouden, 3 zilveren en 3 bronzen medailles. Dankzij dit resultaat landt België op de 25ste stek in de medaillespiegel, 11 plaatsen hoger en 4 medailles beter dan in Londen.
Op de Paralympische Spelen van Rio de Janeiro (7-18 september 2016) verzamelden meer dan 160 landen. De 29 Belgische atleten, die enkele dagen eerder in het Dorp zijn aangekomen, beginnen de Spelen met een parade in het mythische Maracanã-stadion tijdens de schitterende Openingsceremonie. Zwemmer Sven Decaesstecker, die aan zijn vierde Spelen deelneemt, is de vlaggendrager van de delegatie.
Op de derde competitiedag zet atlete Marieke Vervoort de Belgische medailleteller op één. De rolstoelsprintster uit Diest pakt de zilveren plak op de 400m in klasse T52. Ze slaagt er niet in om haar eeuwige rivale, de Canadese Michelle Stilwell, te verslaan, maar behaalt wel een mooie tweede plaats en krijgt haar medaille uit handen van prinses Astrid.
Het wordt een dagje wachten om een andere Belg het podium te zien betreden. Deze keer is het de beurt aan Laurens Devos in het tafeltennis (klasse TT9). De jonge Parantee-atleet – net 16 jaar geworden– verovert in de Braziliaanse nacht de gouden plak in een finale van amper 17 minuten tegen de Nederlander Gerben (’s werelds nummer 8). Zo sluit hij met een duizelingwekkende vlotheid een resem overwinningen af tegen tegenstanders met beduidend meer ervaring. En dit zonder één enkele set te verliezen. De volgende ochtend jubelen de Belgen van trots wanneer ze de stunt van dit jonge talent ontdekken.
Eén dag later brengt de al even verbluffende Florian Van Acker het Belgische publiek opnieuw in extase in de finale van het enkelspel tafeltennis in klasse TT11 (verstandelijke beperking). Het wordt een regelrechte thriller: na een 1-2 achterstand tegen de Australiër Samuel Von Einem (nummer 6 op de wereldranglijst) komt onze jonge landgenoot uit Langemark dankzij brute wilskracht terug tot 3-2. Vol trots mag de Belgische delegatie voor de tweede maal in twee dagen het volkslied zingen.
Dag 7, 10.34u Braziliaanse tijd. Ons land houdt opnieuw de adem in. In een verzengende hitte staat rolstoelsprinter Peter Genyn aan de start van de 100m in klasse T51. De regerende wereldkampioen moet zijn leidersstatuut bewijzen… Ondanks de drukte en de hitte neemt onze landgenoot een goede start. Halverwege de wedstrijd staat Peter erg dicht bij zijn belagers, maar hij kan al snel afstand nemen om uiteindelijk met meer dan één meter voorsprong over de eindlijn te vlammen. Peter schenkt België haar 4de medaille, de 3de gouden.
Op woensdag 14 september richten de Belgische blikken zich op Deodoro, in het noorden van Rio, waar het paardrijden doorgaat. De amazone uit Amougies Michèle George legt er de individuele proef af met haar paard FBW Rainman. Michèle, dubbel paralympisch kampioene en regerend wereldkampioene, treedt aan als voorlaatste, met alle druk van het stadium op haar schouders. Toch legt ze een bijzonder mooi parcours af. De jury beslist: het wordt een tweede plaats! Michèle is licht teleurgesteld, maar schenkt haar land toch voor de derde maal in haar carrière een paralympische medaille!
Na een “rustigere” donderdag wordt vrijdag 16 september opnieuw beslissend voor België. De blikken richten zich eerst op het schiereiland Pontal, waar de wegrit in klasse C3 volop aan de gang is. Onze landgenoot Kris Bosmans, die zich op dit nummer kampioen kroonde op de World Cup in Oostende, weet dat hij een sterk resultaat kan neerzetten. Hij laat zich niet onder druk zetten en bevindt zich snel in de kopgroep van zes renners. Bij het ingaan van de laatste ronde zijn ze nog maar met vijf. Vijf renners voor drie medailles… De sprint wordt dus beslissend. De atleet uit Overijse plaatst zich zo goed als hij kan en sprint vanuit vierde positie toch nog naar zilver, op een zucht van de gouden medaille. België heeft er een zilveren plak bij.
Vervolgens is het de beurt aan Michèle George, die dezelfde dag aantreedt in de Freestyle Test in Deodoro. Haar uitgekiende vrije kür wordt beloond met de schitterende score van 76.300 punten. Na eindeloos wachten, eindelijk de opluchting: niemand heeft beter gedaan dan Michèle! Goud voor België, de 4de gouden plak… en de 2de medaille van de dag! De Belgische para-dressuur boekt opnieuw succes op de Spelen, want ook het team verovert net als in Londen vier jaar eerder opnieuw een plek in de top-5 van het landenklassement.
In de vroege namiddag komt de tennisser Joachim Gérard, ’s werelds nummer 2, in actie in het Olympisch Park. De Brabander, die door de Brit Hewett (grote verrassing van het tornooi) in de halve finale werd uitgeschakeld, komt nog steeds in aanmerking voor een (bronzen) medaille. Maar daarvoor moet hij eerst afrekenen met het nummer 1 op de wereldranglijst, de Fransman Houdet. Gérard probeert zijn tegenstander, die minder vlot is in zijn verplaatsingen, zoveel mogelijk te doen bewegen. Onze landgenoot neemt al snel het voortouw, beslist de match in twee sets (6-4, 6-2) en laat zijn vreugde de vrije loop! De Belgische familie juicht vandaag voor de derde keer.
Terug naar Pontal waar ons handbikerstrio Jean François Deberg, Christophe Hindricq en Jonas Van de Steene om 15u aan haar team relay start. Tijdens deze aflossingswedstrijd rijden drie teamgenoten elk om de beurt een ronde van 2,5km, voor een totaal van 22,5km. Zoals verwacht slaan de onklopbare Italianen en Amerikanen al snel een kloof. Het wordt dus vechten om het brons in een pittige en tactische strijd tussen België, Zwitserland en Oostenrijk. Hun mooie band en sterke resultaten op de individuele race de dag ervoor (ze haalden alle vier de top 5) geven de Belgen de nodige energie om alles uit de kast te halen. De Oostenrijkers en Zwitsers moeten het onderspit delven, onze handbikers kapen het brons weg. Vierde medaille voor België in één dag. Een historische score!
Op zaterdag 17 september, de laatste competitiedag voor onze landgenoten, komt Peter Genyn als eerste in actie op de 400m T51. De atleet uit Kalmthout staat in baan 8 en moet dus een blinde race rijden. Na een geweldige start neemt hij onmiddellijk afstand van zijn belagers. Niets lijkt hem te kunnen stoppen, tot de laatste bocht. Daar dreigt de Mexicaan Navarro Sanchez (baan 2) hem in te halen. De supporters houden de adem in, maar Peter bevestigt opnieuw zijn klasse met een krachtige sprint op de laatste 100m. Peter Genyn wordt dubbel paralympisch kampioen en verovert de vijfde gouden plak voor België!
Marieke Vervoort, die een week eerder de medailleteller had geopend, mag hem vandaag afsluiten op de 100m in klasse T52. De Canadese Stilwell is opnieuw erg sterk en in haar kielzog strijden Marieke Vervoort en Kerry Morgan (USA) al snel om de tweede plaats. Marieke gaat er volledig voor en eindigt op de 3de plaats, goed voor een bronzen plak én haar vierde paralympische medaille!
Met 11 medailles, een historische score, is Rio 2016 een topeditie voor ons land. Naast de 10 Belgische medaillewinnaars moeten ook de mooie prestaties van de andere atleten in de kijker worden gezet (lees hun resultaten hier).
Deze prachtige campagne zal ongetwijfeld veel weerklank vinden onder de Belgische bevolking. De bijzonder hartelijke ontvangst bij de terugkeer van de delegatie op Brussels Airport gaf alvast een voorsmaakje van de positieve impact van de Paralympische prestaties… Met Rio achter de rug wordt het nu uitkijken naar het volgende grote doel: het grandioze Tokio 2020!