Rolstoeltennis

In 1976 introduceerde de Amerikaan Brad Parks het rolstoeltennis puur ter ontspanning, maar vandaag wordt de sport ook op professioneel niveau gespeeld. De discipline kreeg in 1992 het paralympische statuut tijdens de Spelen van Barcelona.

Het rolstoeltennis wordt beoefend op elke ondergrond (acryl, poreus beton, tapijt, gravel, kunstvloer). Enkel- en dubbelspel zijn mogelijk.

Bij het rolstoeltennis komen de afmetingen van het veld en de hoogte van het net overeen met die voor het reguliere tennis. De rolstoeltennissers mogen de bal wel twee keer laten stuiten voordat ze hem over het net spelen. De tweede stuit mag zelfs buiten het speelveld zijn. Onder bepaalde voorwaarden zijn aanpassingen tijdens de service toegestaan.

Op de Paralympische Spelen

Het Belgisch paralympische tennis staat momenteel hoog aangeschreven dankzij de puike prestaties van Joachim Gérard. Onze nationale trots won een bronzen medaille op de Paralympische Spelen van Rio.

De Paralympische Spelen van Tokio 2020 verliepen helaas niet fantastisch voor de Belgische rolstoeltennissers. Joachim Gérard en Jef Vandorpe gingen onderuit in de kwartfinales van het enkelspel verloren in de kwartfinales van het dubbelspel.

Classificatie

De spelers worden ingedeeld in twee groepen:

  • Spelers met een beperking aan de bovenste of onderste ledematen vallen onder de categorie 'quad'. Voor deze gemengde categorie zijn bepaalde aanpassingen toegelaten (racket vastgemaakt aan de hand, elektrische rolstoel, …).
  • Alle andere atleten (paraplegie, amputatie van de onderste ledematen, ...) worden ingedeeld in de categorie 'open'.

 

Rolstoeltennissers kunnen in elke rolstoel spelen, maar met het oog op de vereiste mobiliteit en snelle verplaatsingen (essentieel bij deze sport) stappen de spelers gewoonlijk vlug over op een speciale rolstoel. Een tennisrolstoel is ultralicht (<10 kg) en zeer wendbaar.

Voor een betere lichaamshouding zijn er verschillende accessoires verkrijgbaar: kniesteunen, veiligheidsriem, … De rolstoel wordt beschouwd als een integraal onderdeel van het lichaam van de sporter. Alle regels met betrekking tot het lichaam zijn bijgevolg ook van toepassing op de rolstoel.

Internationale federatie

De International Tennis Federation (ITF) coördineert de internationale competities van het rolstoeltennis..

Liga's

Wilt u meer weten over het rolstoeltennis in België? Neem een kijkje op de website van G-sport Vlaanderen en LHF, de leden van BPC.