Marc Vergauwen nieuwe voorzitter van het Belgian Paralympic Committee
Gisteravond 28 april 2022 werden de nieuwe voorzitter en bestuurders van het Belgian Paralympic Committee verkozen naar aanleiding van de Algemene Vergadering van BPC. Marc Vergauwen neemt het voorzitterschap over van Anne d’Ieteren, die na 3 mandaten besliste om de fakkel door te geven.
Marc Vergauwen, tot voor kort voorzitter van de Vlaamse G-sportfederatie Parantee-Psylos, waarvan de fusie met G-sport Vlaanderen eind maart werd afgerond, wordt de 7e voorzitter van BPC sinds het ontstaan van het comité in 1960.
« Het is met grote fierheid dat ik de fakkel overneem en dat ik de verdere groei van de Paralympische beweging in België zal blijven nastreven. Alle ogen zijn uiteraard reeds gericht op de Paralympische Spelen van Paris 2024 binnen twee jaar, onze grote volgende sportieve doelstelling. Ik hoop van harte dat we, samen met het nieuwe bestuur en onze medewerkers, maximaal zullen kunnen profiteren van de kansen die deze Spelen ons bieden, en dat dit evenement zal bijdragen tot een verdere inclusie van personen met een beperking in de samenleving », aldus Marc Vergauwen na afloop van de Algemene Vergadering.
Het Bestuursorgaan van het Belgian Paralympic Committee ziet er voor de volgende drie jaar als volgt uit:
- Marc Vergauwen (G-sport Vlaanderen), voorzitter
- Dominique Gavage (Ligue Handisport Francophone), secretaris-generaal
- Pascal Mertens (Ligue Handisport Francophone), vice-voorzitter
- Ellen Van Camp (G-sport Vlaanderen), penningmeester
- Pierre-Charles Vanneste (Ligue Handisport Francophone)
- Joeri Verellen (G-sport Vlaanderen)
Een positieve evolutie voor de Paralympische beweging in ons land
Na 13 jaar aan het hoofd van het Belgian Paralympic Committee nam Anne d’Ieteren gisteren afscheid van haar rol als voorzitter. Met veel trots kan ze terugkijken naar de evolutie die de Paralympische beweging in ons land heeft gekend:
« Eén van mijn grote wensen bij mijn aantreden was zonder twijfel de professionalisering van de Paralympische beweging in ons land, cruciaal voor diens groei en ontwikkeling. Dit lukte onder meer dankzij het in de praktijk brengen van strategische plannen en een visie op lange termijn, met duidelijke doelstellingen die gedeeld worden met de G-sportfederaties en waarbij de atleet centraal staat bij al wat we ondernemen. In Beijing 2008 hebben we 1 medaille gehaald. In Londen, vier jaar later, waren dit er reeds 7, gevolgd door 11 plakken in Rio. We pakten ook een historische medaille op de winterspelen van PyeongChang. En, met 15 podiumplaatsen in Tokio behaalden we het beste resultaat voor ons land sinds de mondiale professionalisering van de paralympische sport werd ingezet. Ik ben dan ook trots op het werk dat werd verwezenlijkt en bijzonder dankbaar ten aanzien van iedereen die hierbij betrokken is geweest in de afgelopen 13 jaar. »
Het nieuwe Bestuursorgaan nam gisteren ook meteen de beslissing om Anne d’Ieteren de titel “Erevoorzitter” toe te eigenen. Ze blijft ook voorzitter van de Ligue Handisport Francophone.
*Ten gevolge van het uitstel van de Spelen van Tokio in 2020, besliste de Algemene Vergadering om de mandaten van de bestuurders met een jaar te verlengen, dit met als doel de geplande projecten en vooropgestelde objectieven in de best mogelijke omstandigheden te kunnen concretiseren.