Special Olympics en de Paralympische Beweging zijn twee aparte organisaties.
Internationaal: verschil Paralympische Spelen en Special Olympics Wereldspelen
De Paralympische Spelen, onder voogdij van het International Paralympic Committee, zijn het equivalent van de Olympische Spelen voor topsporters met een fysieke, visuele of verstandelijke beperking. Ze worden net na de Olympische Spelen georganiseerd, door hetzelfde organisatiecomité, in dezelfde stad en in dezelfde stadions. Net als voor de Olympische Spelen, moeten atleten zich in de jaren voordien kwalificeren door selectiecriteria te behalen.
De Special Olympics Wereldspelen, onder voogdij van Special Olympics International, zijn toegankelijk voor alle personen met een verstandelijke beperking, ongeacht hun niveau. Ze worden eveneens om de vier jaar georganiseerd, in de niet-Olympische jaren. Alle atleten worden ingedeeld volgens leeftijd en sekse en naar prestatieniveau zodat elke atleet een faire kans krijgt binnen zijn niveau en atleten van alle niveaus kunnen deelnemen. Special Olympics steunt op de inzet van miljoenen vrijwilligers wereldwijd om alle activiteiten in goede banen te leiden.
Beide internationale organisaties zijn officieel erkend door het International Olympic Committee.
In België: verschil Belgian Paralympic Committee en Special Olympics Belgium
Het Belgian Paralympic Committee (BPC) en haar leden, de G-sportfederaties G-sport Vlaanderen en LHF, zijn in België verantwoordelijk voor de organisatie en ontwikkeling van het sportaanbod voor personen met een beperking, ongeacht het type beperking, van laagdrempelig sportaanbod tot competitie- en topsport.
Het BPC is de nationale sportkoepel van de meeste G-sporten in België en stuurt onder meer de delegaties uit naar de officiële Europese- en wereldkampioenschappen, alsook de Paralympische zomer- en winterspelen.
Special Olympics Belgium (SOB) bevordert door middel van aangepaste sport- en non-sportprogramma’s het leven van mensen met een verstandelijke beperking en hun sociale inclusie. De jaarlijkse Nationale Spelen vormen het sportieve hoogtepunt van het jaar voor meer dan 3400 atleten met een verstandelijke beperking. SOB is ook internationaal aanwezig, net als zo’n 170 andere landen, met onder meer de deelname van Belgische atleten met een verstandelijke beperking aan de Wereldzomer-, Wereldwinter- en Europese Spelen.