Griet Hoet zal de para atleten vertegenwoordigen in de atletencommissie van het BOIC
De kogel is door de kerk, de kandidatuur van Griet Hoet werd aanvaard door het Bestuursorgaan van het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité.
De bronzen medaillewinnares van de Paralympische Spelen van Tokyo bij de tandemvrouwen (samen met haar pilote Anneleen Monsieur) zal de paralympische atleten vertegenwoordigen in de atletencommissie van het BOIC, met basketbalspeelster Ann Wauters als voorzitster. Griet Hoet volgt zo rolstoeltennisser Joachim Gérard op als voormalig paralympisch vertegenwoordiger.
In dit korte interview komt u meer te weten over het engagement van Griet en het belang dat zij hecht aan de rol van woordvoerder die zij nu op zich zal nemen:
Griet, kan je ons eerst uitleggen wat deze commissie is en wat je rol erin zal zijn?
Een atletencommissie is opgericht om atleten en ex-atleten een stem te geven binnen de Olympische/Paralympische Beweging. Het is namelijk niet onbelangrijk dat atleten mee de Beweging inspireren. Een goed en duidelijk beleid kan volgens mij bijdragen tot nog betere resultaten.
Het BOIC zet hierbij de deur open om ook een paralympiër op te nemen in hun atletencommissie. Ik zie mezelf een beetje als een brugfiguur die de Olympische en Paralympische Bewegingen dichter bij elkaar probeert te brengen. Ik ben ervan overtuigd dat we in beide richtingen veel van elkaar kunnen leren, dat er nood is om elkaar beter te leren kennen. Dit is alvast een mooie stap in de richting van een steeds meer inclusief sportbeleid.
Waarom was je aangetrokken door deze uitdaging? Je bent ook een lid van de atletencommissie van het BPC, zou je zeggen dat je iemand bent die “geëngageerd” is?
Ik maak reeds enkele jaren deel uit van de atletencommissie van het BPC. Ik voel hoe moeilijk het is voor hen om atleten actief bij hun werking te betrekken. Ieder is met zijn sport bezig en heeft weinig tijd voor het grotere geheel. Anderzijds zien we wel dat wanneer er beslissingen genomen worden, dat we als atleten kritisch kunnen en durven zijn.Er is een atletencommissie en ik denk dat het onze taak is als atleet om deze commissie te gebruiken. We moeten op zoek gaan naar een manier om onze bezorgdheden te delen met het comité!
Vanuit de ervaringen bij het BPC werd ik wel benieuwd hoe de atletencommissie bij het BOIC werkt, wat de gelijkenissen en verschillen zijn. Ik heb een tamelijk lange scoutscarrière achter de rug, waar ik binnen de structuren mijn steentje heb bijgedragen. Mijn taak was om de leiding een stem te geven binnen de beweging. Nu wil ik dit proberen doen voor de paralympiërs. Geëngageerd kan je mij dus wel noemen (lacht).
Wat zijn de standpunten/belangen die voor jou de belangrijkste zijn om te verdedigen?
Over standpunten/belangen kan ik nog maar weinig zeggen. Ik ben niet direct de persoon die op de tafel zal slaan. Ik wil graag eerst de kat uit de boom kijken, en mij rustig inwerken in de te bespreken thema's. Daarna zal ik kijken waar ik mijn steentje kan bijdragen.
Wel vind ik het belangrijk dat wij vertegenwoordigd zijn. Wij doen tenslotte toch hetzelfde, en mogen onze werking naar een gelijk niveau tillen. Het BPC heeft al een lange weg afgelegd, het niveau van de Paralympische Spelen gaat iedere paralympiade omhoog. We zien andere landen ook steeds professioneler en inclusiever werken. We mogen ook op dit vlak niet achterop hinken.
Wat zal je doen om echt de link tussen de commissie en de paralympische atleten te zijn?
Dat wordt alvast de eerste uitdaging. We zullen beginnen met een goede link te maken tussen de olympische en paralympische atletencommissies. De tweede stap zal de link worden met alle atleten. Maar, voor de concrete acties te omschrijven is het nog wat te vroeg. Ik zal dit ook helemaal niet alleen doen. Ik zal slechts een schakeltje zijn in een veel groter geheel.
Denk je dat jouw topsportervaring en -carrière een sterkte kunnen zijn als woordvoerder van de Paralympische atleten? Ann Wauters, voorzitster van de commissie, nam onlangs afscheid van de topsport. Ook Anneleen en jij hebben aangekondigd dat 2022 jullie laatste jaar zou worden. Denk je dat (toekomstige) voormalig topsporters bepaalde onderwerpen bijvoorbeeld vanuit een ander perspectief kunnen bekijken?
Uit eigen ervaring kunnen spreken is altijd een meerwaarde. Je weet waarover je spreekt, je wordt 'au sérieux' genomen.
Het is ook een beetje een bewuste keuze om aan het einde van mijn carrière deze stap te zetten. Ik ervaarde dat ik voorheen geen tijd kon maken om een groter engagement aan te gaan. Ik kan nu een half jaartje inlopen, en nadien aan de echte acties beginnen. Ik hoop om als ex-sporter met een open visie de thema's te kunnen benaderen.
Ken jij al de andere leden?
Ik ken zeker niet iedereen, en ik ken niemand persoonlijk. Maar, er zijn natuurlijk wel heel wat olympische atleten die we tegen komen in de topsporthal van Gent. Ik heb daar enkel goede ervaringen mee. Er is een goede verstandhouding, we kennen en respecteren elkaars sporten en prestaties, dus ik ga ervan uit dat dit in de atletencommissie niet anders zal zijn.
Ben jij ongeduldig om aan dit project te kunnen beginnen?
Ik ben nog maar heel recent opgenomen in de commissie, dus een datum en agenda voor de volgende vergadering heb ik nog niet gekregen, maar dat komt wel! Ik heb er in ieder geval zin in.