Na een geslaagde editie PyeongChang 2018, waar alle records werden verbroken qua kijkcijfers en waar België als kers op de taart ook een allereerste vrouwelijke medaille kon behalen, zullen de Paralympische winterspelen 2022 plaats vinden in Beijing van 4 tot 13 maart 2022.

In 2022 zal de hoofdstad van China dus de 13e editie van de Paralympische winterspelen mogen ontvangen, en het is daarmee de eerste wereldstad dat de winterspelen mag ontvangen, nadat het ook reeds de zomerspelen heeft mogen organiseren in 2008. Het zal de eerste keer zijn dat de Paralympische winterspelen georganiseerd zullen worden in China, maar de derde keer dat deze zich zullen afspelen op Aziatische bodem (na Nagano – Japan in 1998 en PyeongChang – Zuid-Korea in 2018).

Zoals het akkoord van 2001 tussen het IPC en het IOC voorschrijft, zullen de Paralympische Spelen meteen na de Olympische Spelen (4 tot 20 februari) plaatsvinden en georganiseerd worden door hetzelfde organisatiecomité.

Logo

Het logo van Beijing 2022 symboliseert het kunnen zweven in Chinese tekens.

Als anekdote geven we graag mee dat een eerste versie van het logo « Paralympic Games » zou bevatten zodat het brede publiek dit zeker zou kunnen onderscheiden. Echter, na een bevraging bleek dat de agitos, symbolen van het Paralympisme, voldoende verankerd waren in de geest van het Chinese publiek, waardoor ze het logo zeker zouden herkennen, zonder deze specifieke vermelding. Er werd dus beslist om « Paralympic Games » niet in het logo te verwerken, waardoor dit eenvoudiger en krachtiger overkomt, en dit ook voor de toekomstige logo’s van de Paralympische Spelen (zomer of winter).

Mascotte

De mascotte van de Paralympische Spelen van Beijing 2022 heet Shuey Rhon Rhon. Je herkent in hem een traditionele Chinese luster. Hij weerspiegelt optimisme, en de gloed symboliseert de warmte, de vriendschap, de moed en het doorzettingsvermogen van de Paralympische atleten die elke dag opnieuw zorgen voor het oplichten van dromen van miljoenen personen.

Rood is een kleur dat in de traditionele Chinese cultuur staat voor « feest ». Het ontwerp van Shuey Rhon Rhon is geïnspireerd op traditionele decoratie van geplooid papier, bij ons beter gekend als « Origami », en de versieringen stellen duiven voor, symbool voor vrede, vriendschap en geluk.

Shuey spreek je op dezelfde manier uit dan het Chinese teken « sneeuw ». De eerste Rhon in de naam staat voor « inclusie en verdraagzaamheid », de tweede Rhon daarentegen staat voor « samensmelten » en « warmte ». De naam van de mascotte is dus heel krachtig, aangezien deze de wens uitdraagt van een meer inclusieve wereld voor alle personen met een beperking en meer dialoog en verdraagzaamheid tussen de verschillende culturen onderling.

Duurzame Spelen

Beijing 2022 engageert zich om duurzame Spelen te organiseren met respect voor de omgeving. Het is een globale ambitie van de stad om een transformatie van de economie in gang te zetten, opdat deze groener en milieuvriendelijker wordt.