EK Para-atletiek: Haenen springt naar zilver, Lefevre sprint naar brons

Gepost op 22 Aug. 2018

Op het EK Para-atletiek in Berlijn behaalde Gitte Haenen (T63) een zilveren medaille in het verspringen. Haenen sprong 4m30, een Belgisch record. Even later sprintte Joyce Lefevre (T34) naar een bronzen plak op de 100 meter rolstoelsprint. Het is voor beide atletes de eerste medaille op een groot kampioenschap.
 
Gitte Haenen opende sterk in het verspringen met 4m24, een persoonlijk record waarmee ze meteen naar de tweede plek schoof. In haar tweede poging slaagde Haenen haar zilveren sprong: 4m30, meteen ook een stevig Belgisch record. De twee Nederlandse dames Fleur Schoutten en Annette Roozen kwamen er niet meer bij. Schoutten pakte het brons met 3m77. Het goud ging naar de Italiaanse Martina Caironi. Zij sprong 61 centimeter verder dan Haenen: 4m91, een nieuw wereldrecord.
 
Haenen was euforisch na de wedstrijd: “Ik was al de hele dag zenuwachtig, maar vanaf de opwarming kwam het vertrouwen. Openen met een persoonlijk record gaf natuurlijk een boost voor het verdere verloop”, zegt Haenen. “Ik wist dat goud niet haalbaar zou zijn, want ik spring nog niet lang. Ik ben tevreden met zilver en blij dat ik de Nederlandse achter mij laat. Volgens mijn trainer Mieke Van Thuyne moet ik nog werken aan mijn landing. Hopelijk betert die tegen het WK in Dubai volgend jaar.”
 
Zondagnamiddag loopt Gitte Haenen de 100 meter sprint. Wat verwacht ze zelf? “Twee Italiaanse loopsters hebben een snellere besttijd dan mij. Ik ga er een van proberen kloppen voor het zilver. Caironi is nog te veraf.” 
Voor de 32-jarige atlete uit Kapellen is het haar eerste atletiekmedaille op een groot internationaal kampioenschap. In het verleden beoefende ze als valide atleet thaiboksen op hoog niveau.

Wat later op de avond was het de beurt aan Joyce Lefevre. De rolstoelsprintster stond aan de start van de 100 meter in de klasse T34. Lefevre schoot goed uit de startblokken in de finale met vier en kon op de streep nog net de Nederlandse Amy Siemons afhouden met 0.06 seconden. Brons dus voor Lefevre die aankwam in 20.33. “Ik keek tijdens de race nog even op om te zien waar ze zat, maar dat mocht ik niet doen want daardoor werd het nog heel spannend.” Lefevre is naar eigen zeggen dolgelukkig: “Het is een opluchting. Het was een stresserende dag, maar ik wist dat ik me niet beter kon voorbereiden. Ik ben tevreden met deze tijd, gezien de zware piste.” Joyce Lefevre komt zaterdag nog in actie op de 800 meter.