G-zwemmen

Het zwemmen stond al op het programma van de Paralympische Spelen vanaf de allereerste editie in Rome in 1960. Deze sport, is één van de meest populaire sporten bij sporters met een fysieke, verstandelijke of zintuiglijke handicap.

Zwemmen is ook een van de drie paralympische sporten (naast tafeltennis en atletiek) met een aparte klasse voor personen met een verstandelijke beperking.

Tijdens de competitie meten de zwemmers zich met elkaar in alle zwemstijlen: vrije slag, rugslag, schoolslag, vlinderslag en wisselslag.

Op de Paralympische Spelen gelden dezelfde technische vereisten voor de verschillende zwemstijlen als op de Olympische Spelen. Per classificatie zijn er evenwel bepaalde aanpassingen nodig: vertrek in het water, hulp om vóór de start tegen de boord te blijven, het aantikken van atleten met een visuele handicap kort voor het einde van de baan… 

Op de Paralympische Spelen

Het Belgische Para Swimming gaat een mooie toekomst tegemoet met enkele jonge zwemmers met heel wat potentieel. Tatyana Lebrun en Aymeric Parmentier zetten een mooie prestatie neer op de Paralympische Spelen van Tokio 2020 met respectievelijk een 11e en 10e plaats op de 100 m schoolslag.

Classificatie

Het zwemmen staat open voor alle handicapgroepen: paraplegie, tetraplegie, geamputeerde ledematen, hersenverlamming, blindheid of slechtziendheid, verstandelijke handicap of fysieke handicap met functieverlies. Dit is de enige paralympische sport waarbij atleten met een verschillende beperking tegenover elkaar staan.

De classificatie bestaat uit een letter- en cijfercode. De letters: 'S' staat voor vrije slag, 'SB' voor schoolslag en 'SM' voor individuele wisselslag. De cijfers: hoe kleiner de handicap, hoe hoger de score.

  • Van 1 tot 10: fysieke beperkingen
  • Van 11 tot 13: Visuele beperkingen
  • 14: Verstandelijke handicap.

 

Zwemmers hebben geen specifieke uitrusting nodig. Let wel: blinde atleten moeten een ondoorschijnende zwembril dragen en protheses/ortheses zijn verboden in het water.

Internationale federatie

Op internationaal niveau wordt de reglementering van de internationale zwemfederatie FINA overgenomen. Het IPC (International Paralympic Committee) vult en past deze regels verder aan naargelang de functionele en medische classificatie van de atleten.

Liga's

Wilt u meer weten over het zwemmen in België? Neem een kijkje op de website van G-sport Vlaanderen en LHF, de leden van BPC.