Wim De Paepe kroont zich in Torremolinos tot wereldkampioen G-triatlon

Gepost op 18 Oct. 2024

De wereldkampioenschappen (G-)triatlon zijn momenteel volop aan de gang in Torremolinos (Spanje). Wim De Paepe (klasse PTS2), vijfde op de Paralympische Spelen in Parijs en onlangs nog bronzen medaillewinnaar op de Europese kampioenschappen, sloot zijn seizoen 2024 af “met een climax”. In Andalusië veroverde hij vrijdag de eerste wereldtitel uit zijn carrière.

Onze landgenoot, die in goede vorm was tijdens de Paralympische Spelen van Parijs 2024 en vijfde eindigde, was ambitieus voor de twee laatste evenementen van zijn seizoen. Na zijn derde plaats op de Europese kampioenschappen in Vichy een maand geleden, waar hij teleurgesteld over de meet kwam, verscheen hij vrijdagmiddag heel gefocust aan de start in Torremolinos.

Wim De Paepe is een goede zwemmer en kwam als eerste uit het water, net voor paralympisch kampioen Jules Ribstein. Na de eerste fietsronde had hij enkele seconden achterstand op de Fransman, maar hij vergrootte wel zijn voorsprong op de achtervolgers. Even later moest Ribstein opgeven. De Paepe kwam als eerste aan in de transitiezone en kon met een comfortabele voorsprong beginnen aan het loopgedeelte. Uiteindelijk bleek zijn voorsprong voldoende om aan de finishlijn het zegegebaar te mogen maken. De Rus Egorov en de Spanjaard Morales eindigden op meer dan een minuut achterstand respectievelijk tweede en derde.

“Dit seizoen eindigt voor mij echt op een geweldige manier, met deze eerste titel”, vertelt Wim De Paepe enthousiast na zijn race. “Ik zwom goed, met een terugkeer die niet eenvoudig was door de stroming. Mijn overgang was prima waardoor ik samen met de Fransman kon beginnen fietsen. Helaas kwam hij in de tweede ronde ten val, waardoor ik alleen leider werd. Mijn overgang naar het loopgedeelte was niet erg goed, maar ik heb de eerste kilometers goed doorstaan en alles gegeven tot aan de finish. Mijn seizoen afsluiten met deze titel is een mooie verrassing voor mij. Nu is het tijd voor een welverdiende vakantie”.