Tim Celen knokt zich naar onverwachte bronzen plak in tijdrit: "Was hoogst haalbare"

Gepost op 04 Sep. 2024

Tim Celen blonk woensdag in zijn vel na de paralympische tijdrit in de gecombineerde MT1-2-klasse in Clichy-sous-Bois. De 26-jarige Limburger pakte een onverhoopte bronzen medaille. "Het is bijna niet te geloven dat mij dit is gelukt", lachte hij breed na de finish.

Tim Celen was in de rit tegen de chrono van 14,2 km veruit de snelste in zijn MT2-categorie. Die werd echter gecombineerd met de MT1-categorie, die bestaat uit renners met een zwaardere beperking. De tijd van de deelnemers in de MT1-klasse werd daarom met dertien procent verlaagd om tot een meer eerlijke wedstrijd te komen. Het goud en zilver ging zo naar de Chinees Jianxin Chen en de Canadees Nathan Clement, beiden MT1-renners.

"Ik wist vooraf dat brons het hoogst haalbare was", knikte Celen na afloop. "Maar zelfs dat zou erg moeilijk worden. Als je dat dan toch kan verwezenlijken, dan is dat heel mooi."
Celen liet met de Italiaan Giorgio Farroni een sterke T1-renner, ondanks de gecorrigeerde tijd, achter zich. "Ik lag bij het tussenpunt nog achter hem, maar heb een heel sterk tweede deel van de tijdrit gereden", legde de Limburger uit. "Onderweg kwam ik er ook nog eens achter dan mijn vermogensmeter niet werkte. Ik heb dus vooral op gevoel gereden, maar ik ken mezelf erg goed. Ik heb goed ingedeeld en het is mij gelukt om een toptijd neer te zetten."

De G-renner werd onderweg gesteund door zijn familie en een grote groep fans. "Ik zag mijn ouders al bij de eerste bocht staan", glunderde Celen. "Eigenlijk ben je dan helemaal gefocust, maar ik zie ze toch. Op de laatste klim stond ook mijn broer nog. Ik ga hen dadelijk opzoeken en eens goed vastpakken. Dat is het schoonste aan Parijs hier, dat ik mijn prestatie kan delen met mijn familie en vrienden. In Tokio moest ik achteraf nog bellen dat ik een medaille had gewonnen."

Tim Celen mikte voor de Paralympische Spelen vooral op de wegrit, die zaterdag gereden wordt. "Maar stiekem hoopte ik toch ook een beetje op de tijdrit. Ik heb mijn mooie kleren voor het podium bij. Dat zegt genoeg", knipoogde hij. "Ik voelde dat ik het in mij had om te stunten. Vanavond ga ik een klein beetje vieren en even genieten, maar vanaf morgen gaat de focus weer op de wegrit van zaterdag. Dat is helemaal mijn ding. Ik kan er nu vrijuit starten. Ik heb mijn medaille al, nu wil ik de kleur nog veranderen. Er is nog een kleur die ontbreekt in mijn collectie en die wil ik zaterdag pakken."

Tim Celen telt intussen drie paralympische medailles op zijn palmares. In Tokio drie jaar geleden was hij goed voor zilver en in de wegrit en eveneens brons in de tijdrit.

Belga

(c) Belgaimages