Paralympic Team Belgium bezoekt ESA
Voorbije maandag, in het kader ven een Olympic Coaching Platform (OCP) georganiseerd door Team Belgium, kregen enkele delegatieleden van Paralympic Team Belgium de kans om het Europees Astronautencentrum (ESA) in Keulen te bezoeken. Dit bezoek werd gekleurd door enkele heel inspirerende ontmoetingen en verrijkende uitwisselingen tussen de leden van ESA, BOIC en BPC.
De atleten van Team Belgium en Paralympic Team Belgium werden vergezeld door Olympische en Paralympische coaches, alsook door wetenschappelijke experten die hen begeleiden en ondersteunen.
De voormiddag bestond uit panelgesprekken, met het accent op enkele interessante aspecten: het aanleren van nieuwe vaardigheden, het monitoren van prestaties en het voorbereiden van prestaties op hoog niveau / topsport niveau, alsook het aanpassen aan onvoorziene omstandigheden. De delegatie van Team Belgium bestond onder andere uit Ulla Koch (gymnastiek), analist Jan Vancompernolle (wielrennen), Olympiër Niels Van Zandweghe (roeien) en coach Fernando Oliva (atletiek). Voor Paralympic Team Belgium was Léa Bayekula aanwezig, dubbel Paralympisch kampioene in Parijs 2024 op de 100m en 400m wheelen (atletiek).
De namiddag stond in het teken van een bezoek aan de trainingsfaciliteiten voor de Europese astronauten. Onder deze astronauten vinden we Raphaël Liègeois, een Belg die zich momenteel intensief voorbereidt op zijn ruimtemissie, gepland eind 2026 of begin 2027. Hiermee zal hij de derde Belg zijn die de ruimte in gaat.
De rondleiding omvatte eveneens een kijk in de geavanceerde technologieën die door ESA worden gebruikt, zoals 3D printing en Virtual Reality. De delegatie bezocht ook het 10 meter diepe zwembad waar astronauten trainen in omstandigheden van quasi gewichtsloos zijn. Ook was er een bezoek aan het medisch centrum waar momenteel tests worden uitgevoerd naar de effecten van langdurige bedrust. Het bezoek eindigde ten slotte met een verkenning van het controlecentrum van ESA, dat een fascinerend inzicht bood in de ruimteoperaties in real time.
Ontmoeting met John McFall: Een pionier op het gebied van ruimtevaart
Eén van de hoogtepunten van de dag was de ontmoeting met de Brit John McFall, geselecteerd binnen het project “Fly”. Hij is wereldwijd de allereerste astronaut met een fysieke beperking (beenamputatie tot boven de knie). Als voormalig Paralympisch atleet, was John in Peking 2008 goed voor een bronzen medaille op de 100m (T42). Hoewel zijn datum voor zijn ruimtemissie tot op heden nog niet gekend is, betekent zijn selectie alvast een grote stap voorwaarts voor de personen met een beperking in de ruimtevaart.
“Het was heel inspirerend om John McFall te mogen ontmoeten, de eerste astronaut met een fysieke beperking en Paralympiër” vertelt Olek Kazimirowski ons, aanwezig als Managing Director van BPC. “Ook de ontmoeting met Raphaël Liègeois was dit uiteraard ook, de nieuwe Belgische astronaut die zich voorbereidt op zijn missie naar het ruimtestation in 2026. Deze twee persoonlijkheden inspireren, net als onze atleten, de maatschappij, door zichzelf te overtreffen en grenzen te verleggen” aldus Olek. “Een ontmoeting tussen de topsportwereld en de ruimtevaart is dus heel zinvol als het gaat over de uitwisseling van onze gedeelde waarden en de voordelen van inclusie en innovatie.”
De dag was een ware inspiratiebron en motivatie voor Paralympic Team Belgium, waarbij de relaties tussen topsport en ruimtevaart werden versterkt. Een veelbelovende samenwerking die deuren opent naar nieuwe perspectieven rond inclusie en innovatie.