Maxime Hordies sluit carrière af met vierde wereldtitel

Gepost op 26 Sep. 2024

Kan een topsporter zijn carrière mooier eindigen dan zoals Maxime Hordies het vandaag deed op het WK G-wielrennen in Zürich. Wij zeggen van niet: Hordies pakte in de laatste meters zijn vierde regenboogtrui en is na vandaag renner af. “Hier droomde ik van. Het is de kers op de taart en de beste manier om mijn supporters en familie te bedanken.”

Maxime Hordies moest al snel achtervolgen op de Italiaan Fabrizio Cornegliani. De Italiaan werd eerder deze week al wereldkampioen tijdrijden en was de uitgesproken favoriet. Max voelde zich de laatste dagen vermoeid en kon naar eigen zeggen niet genoeg recupereren na de Paralympische Spelen in Parijs.

Maxime Hordies reed samen met de Braziliaan Ferreira de Melo bij zich, maar kon hem onderweg dankzij zijn goede bochtentechniek afschudden. De achterstand op Cornegliani kwam rond de minuut op ongeveer tien kilometer van de streep, maar de Overijsenaar bleef knokken en in de laatste kilometer kreeg hij de Italiaan in het zicht. Hordies rook de finish en duwde zich in de laatste meters nog voorbij zijn vriend-rivaal. De vierde wereldtitel was binnen. 

"Ik kan het niet beschrijven, het is ongelooflijk", zegt Hordies. "Het was een moeilijke race. Ik ben heel slecht gestart waardoor ik niet meekon met de Italiaan. Maar ik ben blijven vechten om terug te komen en in de laatste ronde is het mij gelukt. De wedstrijd is pas gedaan bij de finish. De laatste kilometer zag ik de Italiaan en dan moet je gewoon duwen, duwen, duwen en geloven dat het kan. Ik kreeg vleugels, dat gaat me nog lang bij blijven.”

Hordies zal zijn regenboogtrui meenemen naar huis, maar volgend jaar zien we die niet in koers verschijnen. De Belgische topper stopt met handbiken en sloot zijn carrière af op de mooist mogelijke manier: "Ik zou niet beter kunnen doen, het is de kers op de taart. Het is de beste manier om de supporters en de familie te bedanken. Ik heb hiervan gedroomd.”

Hordies sluit zijn carrière af met tien WK-medailles, waaronder 4 wereldtitels op de weg. Op de Paralympische Spelen in Tokio won hij brons in de tijdrit, in Parijs pakte hij recent nog zilver. Hij won ook één keer de UCI wereldbeker.

(c) SWpix.com / Paralympic Team Belgium