Louis Clincke eindigt als twaalfde in wegrit in gecombineerde MC4-5-klasse

Gepost op 06 Sep. 2024

G-wielrenner Louis Clincke is vrijdag in de Franse hoofdstad Parijs als twaalfde geëindigd in de combineerde wegrit van de MC4- en MC5-klasse op de Paralympische Spelen. De 37-jarige Oost-Vlaming moest in de 99,4 kilometer lange wegrit in en rond Clichy-sous-bois al snel afhaken en finishte op meer dan dertien minuten van de Oekraïner Yehor Dementyev (MC5), die goud pakte.

Louis Clincke was een van de twaalf starters in de MC4-klasse, die voor de wegrit ook bestond uit veertien MC5-renners met een minder zware beperking. Voor de Belgische wielrenner was dat een "groot nadeel" en Clincke moest na de eerste ronde dan ook de rol vooraan lossen, toen acht renners het hazenpad kozen. 
Na 99,4 kilometer werd er uiteindelijk met vier gesprint om de paralympische wegtitel. De Fransman Kévin Le Cunff (MC4), die woensdag nog goud pakte in de tijdrit, leek zijn favorietenrol waar te maken, maar werd in extremis nog voorbij gesneld door Dementyev. De Nederlander Martin van de Pol (MC5) snoepte Gatien Le Rousseau (MC4), een andere Fransman, het brons af. Clincke verloor het sprintje om de elfde plaats van de Dominicaan Jose Frank Rodriguez Hernandez (MC4) en finishte op 13:25.
Voor Clincke waren het zijn allereerste Paralympics. Woensdag greep hij met een vierde plaats nog net naast een medaille in de rit tegen de chrono. In 2022 veroverde hij nog zilver in de tijdrit en de wegrit op het WK in het Canadese Baie-Comeau.

Belga

(c) Gilles Dehérand / Paralympic Team Belgium