Dertiende plaats voor Maene op 400 meter, eerste Belgische atlete met verstandelijke beperking

Gepost op 02 Sep. 2024

Stade de France was op maandag het decor van het debuut van de jonge Kiara Maene (18) uit Heusden-Zolder. De Limburgse stond ’s avonds aan de start van de 400 meter sprint (klasse T20). Met een tijd van 1:06.25 werd ze dertiende en laatste in de reeksen. Ze was de eerste Belgische met een verstandelijke beperking die, sinds de professionalisering van de Paralympische topsport, in atletiek deelnam aan de Spelen.

"Ik ben teleurgesteld, want mijn tijd is echt niet goed”, zegt Kiara Maene meteen na de race, in de mixed zone van een drukbezocht Stade de France. “De fans waren wel echt leuk.” Maene kampte in aanloop naar de Spelen met een barst in haar dikke teen. Door middel van alternatieve trainingen kon ze toch deelnemen. “We zochten naar alternatieven, maar uiteraard was dat allesbehalve ideaal. Het is normaal dat je dan stilvalt, maar ik ben tevreden over de eerste driehonderd meter. Die opdracht heeft ze goed uitgevoerd”, zegt haar coach Johan Baerts (68).

Sinds de herinvoering van disciplines voor atleten met een verstandelijke beperking op de Paralympische Spelen in 2012, nam nog nooit een Belg met die beperking deel aan de atletiekcompetitie. Tot vandaag. Die eer was voor Kiara Maene (18), die op 2 september deelnam aan de 400m in de klasse T20 op de Paralympische Spelen in Parijs.

In zwemmen kwam Aymeric Parmentier in actie op de 100m schoolslag (klasse SB14) en vanaf morgen start ook tafeltennisser Florian Van Acker (klasse T11) aan zijn toernooi. Beide heren hebben ervaring op Paralympisch niveau. Parmentier was erbij in Tokyo (10e op de 100 meter schoolslag), Van Acker heeft met goud (2016) en brons (2020) al stevig gepresteerd. Maar in atletiek hadden we vooralsnog geen Belg aan de start sinds dat de categorie T20 – nadat de classificatieprocedure werd geprofessionaliseerd – op het programma kwam met de Spelen van Londen 2012. Het is meteen ook de eerste keer dat we in de drie sporten waaraan atleten met een verstandelijke beperking kunnen deelnemen, ook een Belg als deelnemer op de startlijst hebben staan.