De "drie slagen" van Claude Issorat

Gepost op 05 Sep. 2024

De "drie slagen", geïnspireerd door het theater, waarmee de wedstrijdsessies op de Spelen in Parijs beginnen, zijn een innovatief concept van Paris 2024. Het voorrecht om het publiek ter attentie te roepen met deze stokslagen gaat naar een voormalige of huidige atleet, vrijwilliger of persoonlijkheid.

Voor de tweede atletieksessie op 5 september in het Stade de France was het Claude Issorat was die eer voor de coach van Maxime Carabin en voormalig Paralympisch kampioen. "Ik ben trots om dit te mogen doen. Het is een grote eer”, legt de sympathieke Fransman uit. "Twintig jaar na het einde van mijn sportcarrière bewijst het dat ik niet vergeten ben. Ik ben Fransman, maar ik heb de organisatoren meteen gezegd: ik ben in Parijs als coach van Maxime, dus ik maak deel uit van de Belgische delegatie. Ik ben trots om de Belgische kleuren te dragen tijdens deze gelegenheid en tijdens de Spelen in Parijs! "

Als hij niet vergeten is door het publiek, dan is dat omdat Claude Issorat zijn stempel heeft gedrukt op de paralympische sportwereld. 

Van Barcelona 1992 tot Atlanta 1996 nam Claude deel aan vier Paralympische Spelen en won niet minder dan 13 medailles, waaronder 7 gouden.

Voeg daar nog drie Olympische Spelen aan toe: "In Barcelona, Atlanta en Sydney konden de mannen deelnemen aan een 'demonstratie' van wheelen op 1.500m. Dat maakte toen onderdeel uit van de Olympische Spelen. De vrouwen deden mee aan de 800m. De 1.500m was niet mijn favoriete afstand, maar ik wilde absoluut meedoen. Het was een ongelooflijke showcase voor de G-sport. Vandaag de dag presteren de atleten in Parijs in een vol stadion, maar in mijn tijd waren de stadions veel minder vol, behalve in Barcelona. Deelname aan de Olympische Spelen was dus heel belangrijk voor mij.

Naast die 1.500m wheelen op de Olympische Spelen, blonk Claude Issorat uit op de 100m, 200m en 400m. Maar hij won ook een zilveren medaille op de marathon in 1992 (Barcelona). Zoveel redenen om hem niet te vergeten.

(c) Gilles Dehérand / Paralympic Team Belgium