Bocciacoach Bas Van Dycke onderstreept belang van Paralympische Spelen voor zijn sport
“Voor de groei van bocciasport zijn de Paralympische Spelen onmisbaar.” Coach Bas Van Dycke verbijt nog een lichte teleurstelling na de verloren play-offs van Francis Rombouts, maar trekt ook lessen voor de toekomst. Sportief én extra-sportief.
Met toch wat een dubbel gevoel kwam Bas Van Dycke door de mixed zone. Net als zijn poulain Francis Rombouts (lees hier de reactie van Francis, nvdr). hoopte hij toch op iets meer tegen de Indonesiër Muhammang Bintang Herlangga, de nummer 7 van de wereld. “Onze aanvankelijke doelstelling was om door de poules te geraken, daarna lag onze focus echt wel op het bereiken van de kwartfinales”, zegt Bas Van Dycke, toptrainer boccia bij G-sport Vlaanderen. “Dat is jammer genoeg niet gelukt. Sportief wordt Francis twaalfde, wat beter is dan in Tokio, maar qua spel zat er soms wel meer in.”
Op de omstandigheden in Parijs valt niets aan te merken, vindt Bas. “Onze sporthal was perfect, er was massal veel publiek in de tribunes, waaronder luide Belgen. Dat was toch het allergrootste verschil met Tokio, het was uniek. We hadden niet de gebruikelijke stilte van op andere internationale toernooien. Nee nee, er was animo en dat moeten we omarmen. Beleving blijft mensen bij.”
De Paralympische Spelen zijn erg belangrijk voor boccia volgens Bas. “Onze sport krijgt maar één keer om de vier jaar de kans om sporters en het spel te tonen aan een breed publiek. Er zijn TV-programma’s die Francis voor de Spelen al benaderden, zo wordt hij nu ook als sporter herkend en dan blijft ook de sport boccia die kijkers beter bij. Als dat mensen zijn die iemand met een beperking in hun eigen omgeving hebben, dan kunnen zij de sport misschien ‘tippen’. Daarbij komen we tot de meest waardevolle vorm van impact voor onze groep van mogelijke sporters, namelijk dat er meer personen met een ernstige fysieke beperking de weg vinden naar een vorm van G-sport.” Bas hoopt dat er richting L.A. opnieuw veel aandacht kan zijn.
Van Dycke is ook verantwoordelijk voor de organisatie van het competitieaanbod van de bocciasport. Hoe staat die ervoor en welke acties moeten daar ondernomen worden, zodat een eventuele awareness door de media-aandacht in instroom kan omgezet worden. “In Vlaanderen hebben we een beperkt aantal clubs die beschikbaar zijn voor nieuwe instroom, dus meer clubs met open deuren zou goed zijn. We moeten sterker werken aan meer clubs die boccia aanbieden, zo valt de mobiliteitsdrempel weg en kunnen mensen dichter bij huis trainen. Daarnaast hebben we ook meer vrijwilligers nodig die clubs kunnen bijstaan. En tot slot missen we potentiële spelers, doordat ze naar het regulier onderwijs gaan, en onze exclusieve G-sport uit het oog verliezen terwijl die misschien wel perfect bij hun mogelijkheden past. Beter samenwerken met onderwijs, zou positief zijn”, zegt Bas, die daarbij vooral op lange termijn wil vooruitkijken. “Uiteraard zijn dat geen evidente acties, maar we proberen daar wel grens per grens te verleggen.”