UCI World Cup Oostende – Bosmans pakt goud en velen behalen top-10

Gepost op 24 mei. 2016

12 atleten met het BPC statuut namen deel aan de UCI Para-cycling World Cup in Oostende waar ze zich volop konden bewijzen voor eigen publiek. Hun ambitie lag heel hoog, omdat dit de laatste competitiewedstrijd was voor het afsluiten van de Belgische selectieprocedure voor de Paralympische Spelen in Rio. Van de circa 350 atleten, afkomstig uit 35 landen, wachtten onze landgenoten geen gemakkelijke taak.

Tijdens de tijdrit op de eerste wedstrijddag kon de ijzersterke Jonas Van De Steene een mooie 6e plaats bemachtigen in H4 (handbike). In T2 (tricycle) bewees de jonge Tim Celen dat hij een ware belofte is voor het Belgisch paracyclisme, hij eindigde 8e. Dezelfde plaats was toebedeeld aan Arnout Mattys in klasse C2 (wielrenner). Diederick Schelfhout, die terugkwam uit blessure tijdens het WK piste, legde beslag op de 9e plaats in klasse C3 (wielrenner).

Op de wegwedstrijd van zaterdag was Tim Celen alweer enorm indrukwekkend. De 18-jarige eindigde 7e in de T2 wedstrijd op 3’ 36” van de winnaar. Handbiker Jonas Van de Steene finishte als 6e in zijn klasse (H4). Een veelbelovend resultaat voor een atleet die nog maar een beperkte ervaring heeft in deze discipline. In klasse H2 (uiteraard ook handbike) liet Henegouwer Christophe Hindricq ook een 6e plaats optekenen.

Een solo van Bosmans

De mooiste verrassing kwam er op zondag tijdens de wegrit van klasse C3. Kris Bosmans gaf het volle pond tijdens de wegwedstrijd die 66,8km lang was. Op iets minder dan één kilometer van de streep kon de atleet van Parantee zich losrukken van het peloton. Hij kwam als eerste over de streep, 5 seconden sneller dan zijn eerste achtervolger. Diederick Schelfhout behaalde, ondanks een val in het begin van de wedstrijd, een knappe 6e plaats.

De Team Relay (een aflossingswedstrijd met 3 handbikers per ploeg) sloot traditioneel de World Cup af en hier lagen de kansen hoog voor een Belgische medaille. Jammer genoeg moest Jean-François Deberg wegens een blessure afzeggen en bijgevolg daalden onze medaillekansen. Handbiker Kenny Vangaempelaere (zonder BPC statuut) reeds samen met Jonas Van de Steene en Christophe Hindricq een 11e plaats bijeen.