Het WK Para Dance Sport vindt voor de eerste keer plaats in België

Gepost op 19 Oct. 2017

De World Para Dance Sport Championships, de wereldkampioenschappen rolstoeldansen, gaan dit jaar door in ons land. Op 21 en 22 oktober verzamelen een 170-tal topdansers uit 22 landen in Malle. Dit is niet alleen een mijlpaal in de geschiedenis van deze sport in België, maar is tevens een record-editie voor het internationale rolstoeldansen. Het vorige WK in Rome telde 155 deelnemers.

Onderstaande 7 Belgische atleten mogen heel wat straffe tegenstanders verwachten:

  • Sander Deckx en Sofie Cox
  • Marcel Smet en Linda Küll
  • Jean-Claude Van Dorpe en Rosi Van Dorpe
  • Elien Bervoets

Rolstoeldans bestaat uit verschillende wedstrijden: ‘duo’, waarbij twee personen in rolstoel met elkaar dansen, ‘solo’, met één danser in rolstoel, alsook ‘combi’, wat dan weer een combinatie is van een valide danser en een rolstoeldanser. Deze drie combinaties dansen zowel ballroom (Engelse wals, tango, quickstep, slowfox en Weense wals) als Latin (chachacha, rumba, samba, paso doble en jive). Dan is er nog de freestyle, waarbij een rolstoeldanser een eigen choreografie brengt.

Sofie Cox, Belgische rolstoeldanseres: “Ik kijk geweldig uit naar dit WK. Het is een enige gelegenheid om in eigen land te laten zien op welk niveau het paradansen staat en de buitenwereld te laten kennis maken met de topdansers uit binnen- en buitenland. Ik hoop dat de prestaties van deze dansers andere personen met een handicap zal inspireren om zelf deze unieke  sport te gaan beoefenen.” (…) “Ik kan niet zonder dansen, het is meer dan een hobby. Het geeft me rust en evenwicht.”

Para Dance Sport staat niet in het programma van de Paralympische spelen maar is wel erkend door het International Paralympic Committee, dat de internationale koepel is van deze sport.

Competities van dit WK worden live gestreamd: