Dag 8 - Handbikers snellen naar mooie ereplaatsen

Gepost op 01 Sep. 2021

Op de achtste dag van de Paralympische Spelen in Tokyo kwamen enkel de handbikeheren in actie. Maxime Hordies reed 's morgens naar een zesde plaats in de wegrit van de klassen MH1/MH2. In de namiddagsessies was het de beurt aan Jonas Van de Steene (MH4) en Jean-François Deberg (MH3). In zijn klasse leek Jonas lang te vechten voor brons, maar uiteindelijk moest hij de rol lossen. Van de Steene werd vierde maar was tevreden. Deberg kon een tempoversnelling bergop niet volgen, en reed solo naar de vijfde plaats. Herbeleef dag acht.

10:40 – In de gietende regen kwam Jean-François Deberg (MH3) als vijfde over de streep gereden na een lastige wegwedstrijd. Vrij in het begin van de wedstrijd kozen vier renners het hazenpad. Deberg probeerde samen met de Amerikaan Ryan Pinney terug te komen tot de kopgroep. Ze kwamen tot op twintig seconden maar toen kraakte het en ze kwamen uiteindelijk zes minuten na de winnaar over de finish. De Rus Ruslan Kuznetsov reed naar het goud. "Ik kwam voor meer en schoot een klein beetje tekort om terug te komen en te sprinten. Ik ben teleurgesteld omdat ik niet de gewenste koers heb gereden, maar ik moet dat aanvaarden. De weersomstandigheden zijn geen excuus. Het was een lange wedstrijd van 2 uur en 40  minuten en dat was wel zwaar en uitzonderlijk voor ons. Nu ga ik proberen recupereren voor de team relay van morgen. We gaan zeker iets proberen met Jonas en Laurence, ook als tasten we in het onbekende met dit trio."

10:15 - Jonas Van de Steene eindigde woensdag op de meest ondankbare plaats in de wegrit van de MH4-klasse op de Paralympische Spelen: de vierde. Op de Fuji Speedway finishte hij na 79,2 km in 2u23:54. De Nederlander Jetze Plat en de Oostenrijkers Thomas Frühwirth en Alexander Gritsch bleven hem voor. Na zijn race was Van de Steene een beetje teleurgesteld, maar toch vooral tevreden met zijn prestatie. "Je moet ontgoocheld zijn met een vierde plaats", opende hij. "Maar op dit parcours mag ik eigenlijk echt tevreden zijn van mijn prestatie. Ik had echt een goed gevoel vandaag, er zat veel kracht in mijn benen. Qua wattages per kilo heb ik er het maximum uitgehaald. En dat was de vierde plaats. Dit gevoel wil ik onthouden en meenemen naar de volgende jaren. Hopelijk komt het er dan uit op andere, meer vlakkere parcoursen. Vandaag val ik jammer genoeg net naast het podium. We zijn hier op de Paralympische Spelen. Het doel is altijd om naar huis te gaan met een medaille. En de vierde plaats, net naast het podium, is de slechtste plaats die je kan hebben. Dat zal dus zuur blijven. Maar ik denk dat het hoogst haalbare was vandaag."

Morgen komt Jonas nog in actie in de mixed teamrelay met Jean-François Deberg en Laurence VandeVyver: "Het is nu zaak vanavond de focus te houden en morgen proberen er nog eens alles uit te persen. Hopelijk kunnen we dat met het volledige team doen. Het is een nieuwe kans en iedereen start vanaf nul, en met gelijke wapens. We zullen zien waar we stranden."

5:45 – Gisteren stond Maxime Hordies nog op het podium van de H1-tijdrit te pronken met een bronzen medaille, maar vandaag moest hij al opnieuw vol aan de bak. Hordies stond aan de start van de wegwedstrijd op de Fuji Speedway. In zijn race startten de H1- en H2-renners samen, waarbij de H1-handbikers een zwaardere beperking hebben. Maxime reed naar de zesde plek, hij werd de eerste H1-renner. Om organisatorische redenen konden enkel de drie eerste renners de finish overschrijden, alle andere renners werden omgeleid en mochten niet over de streep rijden, tot ontgoocheling van enkele aanwezige Belgen. Maxime: "Dit is toch niet te geloven. We hebben zelfs de finish niet gezien, dat is bizar. Het is ook een beetje frustrerend dat we als H1 en H2 niet gescheiden worden, zoals op de wereldkampioenschappen. Het voelt een beetje onrespectvol aan bij de H1-handbikers. Wij kunnen hier niets aan doen, maar ik hoop dat het voor Parijs 2024 verandert. De H1 handbikers hebben hier plezier proberen beleven op de technische stukken, omdat we toch niet konden meespelen voor het podium. Op de laatste helling heb ik toch wat doorgeduwd, omdat ik symbolisch als eerste H1 wou finishen."