Belgen behalen geen medaille op EK boccia: "Maar spelniveau was wel goed"

Gepost op 02 Nov. 2017

Op het Europees kampioenschap boccia strandde Francis Rombouts in de kwartfinales van het enkeltoernooi. Pieter Cilissen en Kenneth Verwimp geraakten niet verder dan de achtste finales. Afgelopen weekend stootte het pair niet door naar de knock-outfase met drie overwinningen op vier poulewedstrijden. “Vooral over de uitschakeling van het pair heerst toch een ‘wat als’-gevoel, maar het spelniveau was goed bij iedereen." 

Het zat niet mee op het Europees kampioenschap boccia in Povoa de Varzim (Portugal). Afgelopen weekend speelde het pair BC3 met Julie Lamberechts (MGJ), Kenneth Verwimp (IE Sport) en Pieter Cilissen (Wapper) een goed toernooi. Ze wonnen drie van hun vier poulewedstrijden, maar het waren helaas Griekenland en Rusland die op basis van punten doorstootten naar de knock-outs. De enige verloren partij tegen Griekenland eindigde op 7-0, een hoge score die hen uiteindelijk de das omdeed. De Grieken speelden hun beste match tegen België. Ze verloren in de halve finale van Spanje, een land waar België nog niet van verloor. Het Belgisch pair won in de poulefase van Rusland, die later in de finale met 11-0 van Groot-Brittannië won. Kortom, in boccia kan alles keren met een bal en dat kan erg zuur zijn.  

“Het spelniveau was meer dan goed bij iedereen, maar het heeft niet mogen zijn”, zegt Davy Moons, ligatrainer bij sportfederatie Parantee-Psylos. “Eigenlijk geeft het resultaat geen weerslag van het niveau waarop we speelden, maar uiteraard telt wel het resultaat. Over het verloop van het pairtoernooi heerst wel een ‘wat als’-gevoel.”

Van maandag tot woensdag stond het individueel toernooi op het programma. In de klasse BC2 was het daarbij uitkijken naar Francis Rombouts (IE Sport). Hij maakte begin dit jaar zijn comeback op internationaal niveau, maar het EK was voor hem toch een test. Rombouts won in de poulefase van Judith Bulthuis (6-2), verloor daarna van de Pool Urbanski (1-5), maar won nadien van Peter Minarech (6-4). Rombouts kwalificeerde zich voor de achtste finales en kwam daarin uit tegen de Spanjaard Raul Marti. Francis opende sterk en na het eerste end stond al 4-0 op het scorebord. In het tweede end miste de Spanjaard de kans om gelijk te komen. Een misse bal maakt in boccia een groot verschil: Francis leidde met 5-0. Rombouts speelde uit en het werd uiteindelijk 5-2. Zo plaatste de speler van sportclub IE Sport zich voor de kwartfinales,  waarin hij het moest opnemen tegen de Portugees Valente, eerste reekshoofd op het EK en vierde op de wereldranglijst. Francis Rombouts speelde een goede wedstrijd, maar verloor met 4-8. “Hij kan zeker mee met de absolute wereldtop”,  zegt Davy Moons. “Er zijn nog werkpunten voor hem, maar je ziet dat hij het topniveau kan halen om in het enkelspel mee te doen. Dat is mooi met oog op de toekomst.”

De BC3-spelers deden ook allen mee aan het individueel toernooi. Julie Lamberechts werd uitgeschakeld in de poulefase. Pieter Cilissen en Kenneth Verwimp konden beiden doorstoten tot de achtste finales, maar moesten daar hun meerdere erkennen in een sterkere tegenstander. Pieter verloor met 7-0 van Grigorios Polychrondidis, maar speelde op niveau. De Griek staat tweede op de wereldranglijst en speelde mister perfect. Kenneth verloor met 1-4 van de Tsjech Adam Peska.

Klik hier voor alle resultaten.