Rolstoelbasketbal

Rolstoelbasketbal werd oorspronkelijk bedacht als revalidatiemiddel voor soldaten van Wereldoorlog II met ruggenmergletsels. Dit is een van de acht sporten die hun debuut maakten op de eerste Paralympische Spelen van Rome in 1960.

Het is een teamsport waarvan het principe hetzelfde is als voor staand basketbal. De afmetingen van het veld en de hoogte van de korf blijven onveranderd. De spelregels worden maar heel lichtjes aangepast. Een speler zal bijvoorbeeld bestraft worden met een 'loopfout' als hij, terwijl hij in het bezit van de bal is, meer dan twee keer aan zijn wielen duwt zonder te dribbelen, te gooien of een pas te geven.

Classificatie

Rolstoelbasket richt zich vandaag tot atleten met uiteenlopende motorische beperkingen: paraplegie, amputatie, … Aan elke speler wordt een aantal punten (van 1 tot 4.5) toegekend naargelang van de functionele capaciteiten. Het puntentotaal van de atleten op het plein mag niet meer bedragen dan 14.

  • 1 punt: De atleet kan de romp bewegen
  • 2 punten: De atleet kan het bovenlichaam draaien zonder de armen te gebruiken als steun
  • 3 punten: De atleet kan zijn/haar schouders draaien en probleemloos vooroverbuigen
  • 4 punten: De atleet kan de romp bewegen in alle richtingen (beperkte kracht in één been)
  • 4.5 punten: De atleet kan zich aan beide kanten evenveel vooroverbuigen.

Het totaal aantal punten van de atleten op het veld mag niet hoger zijn dan 14.

Bij competities moeten de rolstoelen beantwoorden aan zeer strenge regels opgelegd door de IWBF, meer bepaald met betrekking tot de hoogte van het zitvlak en de voetklemmen, de diameter van de wielen, de dikte van het kussen en het antikantelwiel. De rolstoel wordt beschouwd als een integraal onderdeel van de speler. De rolstoel wordt 20 minuten vóór aanvang van de wedstrijd gecontroleerd, en als de scheidsrechter hem afkeurt, mag de rolstoel niet gebruikt worden tijdens de wedstrijd.

Internationale federatie

Het reglement van het rolstoelbasket is dat van de IWBF (International Wheelchair Basketball Federation).

Liga's

Wilt u rolstoelbasketballen in België? Afspraak op de site van de twee leden van BPC: G-sport Vlaanderen en LHF.