Edwig en Ronny, Belgische bocciarefs schitteren in Parijs
Onze Belgische atleten jagen medailles na, maar dat kan niet zonder een goede en correcte wedstrijdleiding. En daarvoor kunnen ze in boccia rekenen op twee wereldtoppers uit eigen land: Edwig Lamberechts uit en Ronny Van Assche uit leiden de sport mee in goede banen. “Toen mijn dochter begon te spelen, besefte ik meteen: ik wil meer betekenen. Nu sta ik hier, magnifiek.”
“Het is magnifiek dat ik hier een finale mag fluiten. Het was al fantastisch dat ik hier mocht zijn als referee. Maar dit is de kers op de taart: de BC3-finale die toch het allerhoogste is voor ons omdat er tientallen extra zaken zijn waar je op moet letten.” Aan het woord is Edwig Lamberechts, die uitgroeide van papa aan de zijlijn tot wereldtopper met pallet en alziend oog op het veld.
Edwig rolde in de bocciasport in 2011 toen dochter Julie, die een ernstige fysieke beperking heeft en intussen al een aantal jaren zelf actief is binnen de topsportwerking van G-sport Vlaanderen, begon met de sport. Langs de zijlijn staan en niets doen, voelde niet goed aan voor Edwig. “Ik voelde dat ik meer wou betekenen voor die sport. Via toenmalig hoofdscheidsrechter Ronny Kloeck volgde ik de scheidsrechtercursus van G-sport Vlaanderen, en toen ging het snel. Ik werd hoofdscheidsrechter en competitiemanager in België. In 2015 volgde ik de internationale cursus bij de federatie BISFED met in 2017 nog een cursus voor technical delegate erbovenop.”
Voor Edwig zijn het de eerste Spelen, maar wie hier wel al met Paralympische ervaring aan de bak komt is Ronny Van Assche. De voorzitter van Spinnaker was er al bij in Tokio en vindt het super dat zijn collega Edwig nu ook deze kans krijgt. “Ik vind het voor Edwig een fantastische en verdiende beloning dat hij die finale mocht fluiten. Hij doet er zoveel voor in België en internationaal”, zegt Ronny. “Dat is een grote waardering naar hem toe en daar ben ik heel blij mee. Hadden we Edwig niet in België, dan liep de bocciasport compleet anders."
Ronny vindt het naar eigen zeggen onwezenlijk dat hij in Parijs als referee aan de slag kan. Het begon allemaal achttien jaar geleden. Van Assche werkte als kinesist in Sint-Jozef, wat nu Heder heet. “Toen deed ik mijn scheidsrechtercursus, want niemand in de club stond te springen om die te volgen in die tijd. Elke club moest minstens één referee opleiden en ik wou vanuit mijn verantwoordelijkheidsgevoel als voorzitter mijn steentje bijdragen. Zo ben ik erin gerold.”
"Daarna volgden enkele edities van de PaPaChamps, een internationaal bocciatoernooi in Blankenberge, en daar raakte ik overtuigd dat ik misschien wel een voldoende hoog niveau kon halen om internationaal mee te doen.” Intussen is hij, net als Edwig, deel geworden van een grote groep toprefs die wereldwijd de wedstrijden leiden. “We werken samen met refs uit andere landen en wij zijn een familie geworden. Nooit geen wrevel, we amuseren ons onder elkaar” zegt Edwig.
De bocciacompetitie loopt nog tot en met 5 september. En daar zullen beide heren naar eigen zeggen volop van genieten. “Dat het in Parijs doorgaat, is gewoon fantastisch”, zegt Ronny. “Het is onze achtertuin en mijn vrouw en kinderen kwamen hier twee halve dagen kijken. Nu weten ze wat ik doe en waarom ik er zo gek van ben. Ook zij hebben hier een ander beeld gekregen over G-sport. Ook collega’s en vrienden komen nog langs, leuk!”
(c) Luc Dequick / Paralympic Team Belgium