Parijs 2024 feestelijk afgesloten met muziek- en lichtspektakel

Gepost op 08 Sep. 2024

In een tot de nok gevuld Stade de France werden de Paralympische Spelen in Parijs na tien dagen boordevol topprestaties in stijl afgesloten. De Fransen zakten massaal af voor een mooie show. “Parijs 2024 zette een nieuwe benchmark voor alle volgende edities van de Paralympische Spelen.” LA 2028, ’t is aan jullie.

De avond begon met de luidste en langste staande ovatie ooit, op vraag van Tony Estanguet voorzitter van het organisatiecomité van Paris 2024, voor alle paralympische atleten die op dat moment al plaats hadden genomen in het stadion. Voor België droegen Laurens Devos en Léa Bayekula even ervoor ook de vlag van ons land binnen. Devos pakte zijn derde Paralympische gouden medaille op rij en is amper 24 jaar oud, Bayekula won twee maal goud in G-atletiek.

Andrew Parsons, de voorzitter van het International Paralympic Committee, kwam met zijn gebruikelijke boodschap voor de wereld. “De Paralympiërs toonden wat mogelijk is als er geen drempels zijn maar vooral veel kansen. Nu is het aan onze samenleving om de wereld rondom ons meer inclusief te maken. Verandering begint bij sport.”

De vlam werd even later gedoofd in de Jardin de Tuileries en de vlag waerd doorgegeven aan de burgemeester van Los Angeles, Karen Bass. In 2028 wil Los Angeles een even knappe organisatie op poten zetten als hier in Parijs, waar volgens Parsons “een nieuwe benchmark geplaatst werd voor de organisatie van de Paralympische Spelen, met de beste editie ooit.”

En dan? FEEST! Liefst 24 toppers uit de elektronische muziekwereld maakten hun opwachting in Stade de France. Onder hen Jean-Michel Jarre, Martin Solveig, Cassius… Het hoofdzakelijk Franse publiek vierde de avond in het samenzijn van de paralympiërs.

(c) Belgaimages