Paralympisch bocciatoernooi eindigt voor Rombouts in barrages: "Was een mooi avontuur"

Gepost op 31 Aug. 2024

De Paralympische Spelen in Parijs zitten erop voor Francis Rombouts. De bocciaspeler verloor zaterdagochtend in de South Paris Arena zijn play-offwedstrijd voor kwalificatie voor de kwartfinales met 7-1 van de Indonesiër Muhammad Bintang Herlangga. "Het is een mooi avontuur geweest", blikte hij na afloop terug.

Francis Rombouts opende uitstekend in zijn barrage in de BC2-klasse en kwam 1-0 voor in het eerste end tegen Bintang Herlangga. "Ik begon goed, maar kon het niet volhouden", analyseerde hij. De Indonesiër was in de volgende drie ends duidelijk te sterk en haalde het uiteindelijk met een ruime voorsprong. "Ik kon mijn bewegingen in het verdere verloop van de wedstrijd niet meer uitvoeren zoals ik wilde", aldus Rombouts, die door een hersenverlamming zijn lichaam niet altijd onder controle heeft. "Uiteindelijk heb ik er vrede mee. Ik speelde ook tegen een sterke tegenstander vandaag."

De veertigjarige Kempenaar, bijgenaamd 'Blackjack', sloot zijn groepsfase vrijdag af met een 11-0-nederlaag tegen de Thaise nummer twee van de wereld Worawut Saengampa, die ongeslagen poulewinnaar werd. Rombouts, zelf nummer acht van de wereld, had eerder ook verloren van de Zuid-Koreaan Minkyu Seo (5-2) en gewonnen van de Tunesiër Ayed Ben Youb (7-0). Dat volstond voor een tweede plaats in groep B en een stek in de play-offs.

"Ik hoopte vooraf om iets beter te doen en verder te geraken in het toernooi, maar dat is ook sportI", zei Rombouts. "In boccia heb je op het juiste moment de juiste bal nodig. Parijs is een mooi avontuur geweest, helemaal anders dan Tokio drie jaar geleden. Het was heel mooi om alle Belgische supporters voor mij in de zaal te zien. Daar was ik heel blij mee. De sfeer was top."

Francis Rombouts is al jaren een vaste waarde op het hoogste niveau in de bocciasport. Hij miste begin dit decennium twee keer nipt de kwalificatie voor de Paralympische Spelen in Sydney (2000) en Athene (2004), maar werd vervolgens wel vice-Europees kampioen in 2005. Na een pauze van tien jaar begon hij in 2017 aan een tweede carrière. Hij maakte dit keer zijn paralympische droom wel waar, met deelname in Tokio en Parijs. Twee jaar geleden viel hij als vierde net naast het podium op het WK in Rio de Janeiro.

Of hij ook de komende jaren wil blijven focussen op boccia, wist hij zaterdag nog niet. "Daar moet ik over nadenken. Ik ga nu eerst even rust nemen en dan zullen we zien. Ik blijf nog een week in Parijs en ga nog wat genieten en supporteren voor de vele andere Belgen", eindigde hij.

Belga

(c) Belgaimages