Martin Clobert sluit Paralympics voor België af met elfde plaats in marathon

Gepost op 08 Sep. 2024

Martin Clobert kwam zondag als laatste Belg in actie op de Paralympische Spelen in Parijs. De atleet met een visuele beperking eindigde in de marathon van de T12-categorie als elfde in 2u38:34.

De 31-jarige Namenaar Martin Clobert, die lijdt aan een erfelijke en degeneratieve oogziekte, maakte zijn debuut op de Paralympics. Zijn persoonlijk record op de 42,195 km bedraagt 2u33:46. Daarmee had hij de minst snelle tijd van de twaalf deelnemers in zijn klasse.
De overwinning ging naar de 25-jarige Tunesiër Wajdi Boukhili. Die haalde het in 2u22:05 voor de Spanjaard Alberto Suarez Laso (2u24:02), de paralympische kampioen van Londen 2012 en winnaar van zilver in Rio 2016. De Marokkaanse titelverdediger Al Amin Chentouf, die zowel in Rio als in Tokio (2021) goud won, vervolledigde het podium (in 2u24:35). Clobert finishte, met gids Sébastien Thirion aan zijn zijde, uiteindelijk op ruim zestien minuten van de winnaar.

Sportief gezien was het zonder twijfel een van mijn slechtste marathons. Ik ging in een goed tempo van start, maar vanaf kilometer 18 kreeg ik wat fysieke problemen. Ik ben twee keer bijna gestopt, maar ik heb er een erezaak van gemaakt om de finish te halen, geholpen door het publiek en mijn supporters, die langs het hele parcours aanwezig waren. Het was magisch!"

Paralympic Team Belgium sluit deze Paralympics af met veertien medailles: zeven gouden, vier zilveren en drie bronzen. Rolstoelsprinters Maxime Carabin en Léa Bayekula (beiden op 100m en 400m), amazone Michèle George (individuele test en freestylecompetitie) en tafeltennisser Laurens Devos zorgden voor de zeven gouden medailles. G-renners Ewoud Vromant (3 km individuele achtervolging en tijdrit) en Maxime Hordies (tijdrit) en rolstoelsprinter Peter Genyn (100m) behaalden zilver. Genyn pakte ook brons op de 200 meter, net als G-renners Tim Celen en Jonas Van de Steene (beiden tijdrit). Drie jaar geleden won België op de Paralympische Spelen in Tokio vijftien keer eremetaal (4x goud, 3x zilver, 8x brons).