Léa Bayekula pakt haar tweede gouden plak op de 400m: "Geweldig dat het me gelukt is"

Gepost op 05 Sep. 2024

Léa Bayekula heeft haar tweede gouden plak op de Paralympische Spelen beet. De 29-jarige Brusselse was donderdagavond de beste op de 400 meter in de T54-klasse. Woensdag werd ze ook al paralympisch kampioene op de 100 meter. De rolstoelatlete was na afloop erg opgelucht en tevreden. "Twee keer goud winnen is buitengewoon", liet ze noteren.

Léa Bayekula was als wereldrecordhoudster vooraf de grote favoriete. Ze kwam al vroeg aan de leiding en stond die niet meer af, ondanks een opzittende Manuela Schär (53.14). Bayekula finishte in 53.05. Haar wereldrecord bedraagt 50.91. Deze middag in de reeksen was ze de beste van alle deelneemsters met een tijd van 52.25.
"Ik heb een heel erg goede race gereden", pufte Bayekula in de mixed zone van het Stade de France. "Ik ben heel tevreden. Ik voelde in het slot aan mijn rechterkant de Zwitserse terugkomen, maar ik voelde ook dat ik genoeg over zou houden. Deze tweede gouden medaille is echt uitzonderlijk, in een ongelofelijke sfeer in het stadion. Ik voelde me vooraf erg vermoeid, en dacht niet dat ik het zou halen. Het is geweldig dat het toch gelukt is. Ik heb eigenlijk nu even tijd en een moment van rust nodig om alles te laten bezinken."
De sprintster hoopte met haar twee titels het bewustzijn van het grote publiek voor de paralympische sport te vergroten. "Dit is heel belangrijk voor mij, en voor ons als beweging", stelde ze. "Voor mij staan olympiërs en paralympiërs op dezelfde hoogte, maar wij krijgen veel minder aandacht. We zijn allemaal atleten. En dit is de kans voor ons om ons gezicht en onze waarden te tonen. We hebben ook het recht op aandacht en op sponsoring. Dat is voor mij het belangrijkste. Ik wil niet dat mensen me als een idool zien, maar wel een voorbeeld."

Belga

(c) Belgaimages