Ewoud Vromant is zeker van medaille na sterke kwalificatierace: "Vorm is heel goed"

Gepost op 30 Aug. 2024

Ewoud Vromant heeft zich vrijdag op de Paralympische Spelen geplaatst voor de finale van de 3 kilometer individuele achtervolging in de MC2-klasse. De veertigjarige Oost-Vlaming reed in de kwalificaties op de velodroom van Saint-Quentin-en-Yvelines een dik persoonlijk record van 3:27.640 en werd daarmee tweede.

Deze namiddag (om 15u49) strijdt hij om het goud met de Franse titelverdediger en topfavoriet Alexandre Léauté, die de voorrondes won met een verbetering van zijn eigen wereldrecord (3:24.298). Ewoud Vromant haalde in zijn reeks tegen de Japanner Shota Kawamoto in het slot een achterstand op. Hij finishte in een nieuw paralympisch record. Dat werd enkele minuten later alweer van de tabellen gereden door Léauté. Vromant's vorige persoonlijke record dateerde van maart op het WK in Rio de Janeiro (3:32.072).

Onze landgenoot stond na zijn race tevreden de pers te woord. "De finale halen was de bedoeling", knikte hij. "Op het WK had ik ook al zilver. Ik heb hier naar toegeleefd. Op training liep het super goed, met tijden van 3:29. Ik hoopte hier nog sneller te rijden en dat is gelukt. En nu wacht de finale."
Vromant deelde zijn race uitstekend in en hield nog wat energie voor een prangende slotfase. "Normaal gezien roept mijn trainer (Remko Meeusen, red.) mijn rondetijden, maar ik hoorde hem niet door de uitgelaten sfeer in de zaal. Ik heb dus vooral op gevoel gereden. Ik denk dat ik goed heb ingedeeld, maar op het einde had ik het gevoel dat het nog 'close' was met de Japanner. Ik moest nog een tandje bijsteken en had gelukkig nog wat overschot. Nu heb ik 2,5 uur pauze. We hebben een kamer geboekt in het hotel hier vlakbij en daar ga ik wat rusten." Vromant mikt volgende week woensdag in Parijs ook nog vol op goud op de tijdrit op de weg.

Belga

(c) Gilles Dehérand / Paralympic Team Belgium