Ewoud Vromant baalt met zilveren medaille: "Ik verlies hier goud"

Gepost op 04 Sep. 2024

Ewoud Vromant heeft woensdag zijn tweede zilveren medaille op de Paralympische Spelen in Parijs veroverd. De veertigjarige Oost-Vlaming moest in de tijdrit van 14,2 km op de weg, in en rond Clichy-sous-Bois, met een tijd van 19:26.61 amper twee seconden toegeven op zijn Franse rivaal Alexandre Léauté (19:24.45). Vromant liet zijn emoties meteen na de finish de vrije loop. "Dit voel niet als een gewonnen medaille. Ik verlies hier goud."

"Dit is super zuur", reageerde Ewoud Vromant. "Ik heb alles gegeven. Ik verlies de tijdrit op de klimmetjes, dat is heel duidelijk. Aan de voet van de eerste klim had ik de leiding met vier seconden voorsprong. Dat kreeg ik mee in mijn oortje. Op de top hadden we een nieuw meetpunt en had ik een achterstand van een seconde. Daar verloor ik dus al vijf seconden. Op de tweede klim zal dat verlies vergelijkbaar zijn geweest. Zoiets kan je dan nog moeilijk goedmaken op de vlakke stukken."

Voor de Fransman Alexandre Léauté is het zijn tweede gouden medaille op deze Paralympics. Ook op de 3 km achtervolging op de piste bleef hij vorige vrijdag Ewoud Vromant al voor. "Hij is de absolute ster in mijn categorie en heel moeilijk te kloppen", erkende Vromant. "Elk jaar versla ik hem wel eens in een tijdrit en daarom heb ik voor deze Spelen op deze discipline gefocust. Ik finish vandaag op twee seconden, dus het zat erin."

Ewoud Vromant kon zichzelf niets verwijten. "Natuurlijk had ik liever sneller de hellingen opgereden, zeker als je aan de finish zo dicht eindigt. Maar ik heb alles gegeven", pufte hij. "Ik heb op dit moment niet echt het gevoel dat ik een medaille gewonnen heb. Op de piste was ik wel blij met zilver. Hier is dat anders. Het gevoel is hier dat ik goud verlies. Dat is een beetje frustrerend, maar ergens ben ik ook trots op mijn twee zilveren medailles. De Paralympische Spelen zijn het hoogste podium voor ons als G-renners."

Vromant gaf eerder aan nog alles op alles te willen zetten tot de Paralympische Spelen van Los Angeles in 2028. "Dat is de bedoeling, maar ik wil daar nu geen verdere uitspraken over doen", gaf hij woensdag aan. "Ik ga nu niet zeggen dat ik daar revanche zal nemen. Het wordt elk jaar moeilijker en moeilijker en ik moet ook mijn contract bij Sport Vlaanderen in die jaren kunnen behouden. Voor komend jaar zal dat alvast geen probleem zijn met deze twee medailles. Ik ben nu 40 jaar, maar heb mijn lichaam de voorbije jaren super goed verzorgd. Dat is ook nodig. Je moet ook gespaard blijven van blessures."

Belga

(c) Belgaimages & Gilles Dehérand / Paralympic Team Belgium