België sluit Spelen af als 20e in medaillestand, China is afgetekend eerste

Gepost op 08 Sep. 2024

België beëindigt de Paralympische Spelen in Parijs op de twintigste plaats in de medaillestand. China staat op een afgetekende eerste plaats.

De Chinese delegatie gaat naar huis met 94 gouden, 76 zilveren en 50 bronzen medailles, goed voor 220 medailles in totaal. Het is voor de zesde keer op rij, sinds Athene 2004, dat China de medaillestand van de Paralympische Spelen aan kop afsluit. Groot-Brittannië eindigt tweede (49 keer goud, 44 keer zilver en 31 keer brons), voor de Verenigde Staten (36 keer goud, 42 keer zilver en 27 keer brons). Nederland legt met 27 keer goud, 17 keer zilver en 12 keer brons beslag op de vierde plaats, voor Brazilië (25 keer goud, 26 keer zilver en 38 keer brons).

De Belgen behaalden zeven keer goud, vier keer zilver en drie keer brons, goed voor een twintigste plaats in de medaillestand. Team Belgium doet het daarmee elf plaatsen beter in vergelijking met Tokio 2021. Daar behaalde België één podiumplaats meer, maar wel drie gouden medailles minder. In de medaillestand wordt de klassering in de eerste plaats bepaald door het aantal gouden medailles, vervolgens door de zilveren medailles en tenslotte door de bronzen medailles.

Belga

(c) Gilles Dehérand / Paralympic Team Belgium