#BEACTIVE DAY 2024: samen naar toegankelijke en duurzame sport

Gepost op 16 Dec. 2024

Dit jaar ging de vierde editie van #BEACTIVE DAY door en stonden twee uitdagingen centraal: toegankelijkheid en duurzaamheid. De organisatoren nodigden Olek Kazimirowski, Managing Director van het BPC, uit op vrijdag 13 december om het te hebben over de participatie van mensen met een beperking aan sport en aan het evenement.

De #BEACTIVE DAY is een Europese campagne gecoördineerd door Europe Active. Het doel is sportactiviteiten promoten door het organiseren van een reeks gratis evenementen in heel Europa. Elk jaar vindt de #BEACTIVE DAY plaats op 23 september als onderdeel van de Europese Week van de Sport.

Dit jaar brachten meer dan 21.000 evenementen, georganiseerd in 21 landen, bijna 600.000 mensen uit heel Europa samen. Naast het promoten van lichaamsbeweging richtte dit vierde evenement zich op twee belangrijke kwesties: de toegankelijkheid van activiteiten en de duurzaamheid ervan.

Olek Kazimirowski, Managing Director van het Belgian Paralympic Committee (BPC), werd uitgenodigd om samen met vele andere Europese stakeholders te debriefen over die dag. In een panelgesprek besprak hij samen met Active Disability Ireland en twee organisaties die deelnamen aan het evenement (in Noord-Macedonië en Letland) de belangrijkste aandachtspunten met het oog op een betere inclusie.

Verschillende belangrijke lessen werden benadrukt en besproken:

De samenwerking met actoren in het veld, of het nu gaat om inclusieve clubs of organisaties die in contact staan met mensen met een beperking, is essentieel om de dag te promoten bij het grote publiek. In dat opzicht is het werk van regionale federaties zoals Ligue Handisport Francophone en G-sport Vlaanderen of de andere geïntegreerde sportfederaties in België een enorme toegevoegde waarde.

Ook bestaat er vaak bezorgdheid door een gebrek aan inzicht in de specifieke behoeften die dat soort publiek kan hebben. Het opleiden van coaches, animatoren en clubverantwoordelijken is daarom essentieel voor het aanbod inclusieve activiteiten die voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk zijn.

Tot slot is het interessant om te zien hoezeer de specificaties rond de toegankelijkheid van infrastructuren van land tot land verschillen en meer of minder streng zijn, afhankelijk van het feit of het om een particuliere of openbare organisatie gaat.

Hoewel er zeker ruimte is voor verbetering, moeten we de bereidheid en inspanningen van Europe Active en zijn nationale partners om zich voor iedereen open te stellen, toejuichen. Tot volgend jaar voor de vijfde editie van #BEACTIVE DAY!