6 medailles voor de Belgische renners op het WK in Zürich

Gepost op 30 Sep. 2024

Van 21 t.e.m. 29 september gingen in Zürich (Zwitserland) de wereldkampioenschappen wielrennen en G-wielrennen op de weg door. Met 6 medailles, waaronder 2 titels, werden deze kampioenschappen een succes voor de delegatie van Paralympic Team Belgium.

De wereldkampioenschappen wielrennen op de weg, georganiseerd in de nasleep van de Paralympische Spelen in Parijs, brachten wielrenners en G-wielrenners opnieuw samen een jaar na de multidisciplinaire kampioenschappen van Glasgow. Acht renners vertegenwoordigden Paralympic Team Belgium. Vijf van hen namen deel aan de Paralympische Spelen en probeerden in Zürich hun Paralympische vorm te benutten.

Geïnspireerd door de titel van Remco Evenepoel begonnen ook de Belgische G-wielrenners met een tijdrit op de Zwitserse wegen. Onze Belgen veroverden vier medailles in de discipline, wat een manier om te profiteren van de uitzonderlijke media-aandacht rond het evenement.

Ewoud Vromant (klasse MC2), teleurgesteld na zijn tweede plaats op de Spelen, nam revanche op zijn Franse rivaal en opende de rekening van Paralympic Team Belgium door het goud te veroveren, zijn tweede wereldtitel op de weg.

Nadien was het de beurt aan de handbikers. Marvin Odent (H3) won zijn eerste mondiale medaille, een bronzen, slechts een paar weken na het missen van het podium op de Spelen. Maxime Hordies (H1) volgde zijn voorbeeld en zorgde voor een tweede bronzen medaille. De tricycles mochten het tijdritluik afsluiten. Tim Celen (T2) voegde een zilveren medaille aan het Belgische conto na het eerste deel van het kampioenschap.

Later in de week volgden de wegwedstrijden en een hele mooie bladzijde in de geschiedenis van het Belgische G-wielrennen. Met een koersverloop dat in het geheugen gegrift zal blijven van zijn naasten, sloot Maxime Hordies zijn internationale carrière af met een vierde wereldtitel. Bestaat er een mooiere manier om afscheid te nemen?

De volgende dag schudde Ewoud Vromant, die snel op achterstand werd gereden door zijn rivalen, een prachtige sprint uit zijn been om brons en een tweede individuele medaille op te eisen in Zürich.

Met zes medailles op de teller sloten de Belgische G-wielrenners hun seizoen dus af met succesvolle wereldkampioenschappen. Remko Meeusen, een van de Belgische coaches, zei na afloop tegen een journalist: “Aangezien het WK zo vlak na de Paralympische Spelen plaatsvond, moesten we afwachten hoe onze renners zouden presteren.  Met zes medailles ben ik zeer tevreden (...) Deze wereldkampioenschappen geven ons vertrouwen voor de toekomst en de volgende editie die in Ronse gepland staat volgend jaar (28-31/08).”

De periode staat alvast in het rood aangeduid!