Parijs 2024: Nationale Loterij overhandigt cheque van 1.058.000 € aan atleten

Gepost op 13 Sep. 2024

Op 13 september ontvingen de Olympische en Paralympische atleten dankzij de Nationale Loterij hun premie voor hun prestaties op de Spelen van Parijs 2024. Het totaalbedrag van deze premies bedraagt 1.058.000 €. Jannie Haek, CEO van de Nationale Loterij, mocht symbolisch een cheque aan de Olympische en Paralympische atleten overhandigen tijdens de receptie van het BOIC en het BPC voor de start van de Memorial Van Damme. Een primeur daarbij is de gelijke premie voor Olympische en Paralympische medaillewinnaars. 

Zoals al eerder aangekondigd worden de premies voor de Belgische Paralympische medaillewinnaars gelijkgetrokken met die van de Olympische medaillewinnaars. Een gouden medaille levert € 50.000 op, een zilveren € 30.000 en een bronzen € 20.000. Deze gelijkstelling van de premies betekent een belangrijk signaal van gelijkwaardigheid en erkenning voor de prestaties van Paralympische atleten.  

Team Belgium haalde 10 medailles (3 gouden, 1 zilveren en 6 bronzen) en 23 Top 8-plaatsen. Paralympic Team Belgium keerde huiswaarts met 14 medailles (7 gouden, 4 zilveren en 3 bronzen). Dat vertaalt zich in een bedrag van 645.500€ aan premies voor de Olympische atleten en 412.500€ voor de Paralympische atleten. 

De premies worden gefinancierd door de Nationale Loterij. Jannie Haek, CEO van de Nationale Loterij: We zijn trots als Nationale Loterij dat wij onze Belgische atleten kunnen belonen voor de historische prestaties die ze in Parijs geleverd hebben. Het is dankzij de spelers van de Nationale Loterij dat we deze premies mogen overhandigen. De gelijke premies voor Olympische en Paralympische medaillewinnaars staan symbool voor de erkenning van de prestaties van Team Belgium en Paralympic Team Belgium!”    

De uitreiking vond plaats voorafgaand aan de Memorial Van Damme. Na de ceremonie werden de atleten gehuldigd met een ereronde in het Koning voorafgaand op een avond topatletiek.